Home Page Image
АКТУАЛЕН СЪСТАВ НА СДРУЖЕНИЕТО >
информация за членовете на сдружението.

 


НОВИНИ


Документален филм за възкръсването на един храм:


БРOШУРА 2017:


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ 2016:


БРOШУРА 2016:


Програма за Светидимитровските културно-църковни празници 2015г.:


БРOШУРА 2015:Димитровски празници 2014:  

 • Cougar

  Празници 2014

 • Lions

  Празници 2014

 • Snowalker

  Празници 2014

 • Howling

  Празници 2014

 • Sunbathing

  Празници 2014


26 Октомври 2013

1.
Ваше Високо Преосвещенство,
Ваши Превъзходителства,
Дами и господа кметове, губернатори, сенатори,
Драги гости,
Уважаеми съименници, съмишленици, скъпи приятели,
Добре дошли на този исторически ден, на това историческо място, където точно преди десет години боголюбиви и родолюбиви съзаклятници, кръстени Димитър се събраха и се врекоха да помогнат за възкресението на храма „Св. Димитър” в Старинен Пловдив.

Това е нашият дълбок поклон пред Българската Православна Църква, съхранила вярата и националното съзнание на българите, поддържала светлината, упованието и надеждата за свобода в мрака на робството.

Това е нашата приемственост и признателност към предците ни, които с волни дарения са строили църкви, училища, читалища. Всеки се е стремял да бъде полезен, както го е възпял поетът:
„Богатий с парите,
Сюрмахът с трудът,
Момите с иглата,
Учений с умът!”

Дали защото името Димитър е наследено от Богинята Деметра, която е покровителствала плодородието и земеделието, дали защото в българската история има такива благородни дарители като Димитър Кудоглу, Димитър Ценов, се случи така, че името Димитър послужи за обединение на група активни пловдивчани, за да се изпълни една историческа мисия – възраждането на храма „Св. Димитър”.
Няма съмнение, че ролята на водача на това сдружение е най-важна.
Ето защо,
Уважаеми дами и господа,
имам честта и привилегията да поканя инж. Димитър Георгиев, председател на сдружение „Св. Димитър” да произнесе своето юбилейно слово.

2. А сега, за значителен принос към дейността на сдружението ще бъдат удостоени с почетни значки:

3. Поздравителни адреси, слова:

4. Дами и господа Сдружение „Св. Димитър” ви отправя покана за разглеждане на изложбата и коктейл по повод юбилея!

5. ТОРТАТА! Моля г-н Димитър Георгиев да духне свещите и я разреже!


Димитровците - в храма на богослужение, раздадоха курбан - Вестник "Марица" +++

Димитровците - в храма на богослужение, раздадоха курбан

Евелина ЗДРАВКОВА , 26 Октомври 2012;

Димитровците - членовете на сдружение „Свети Димитър", което пише новата история на храма „Свети Димитър" в Пловдив, се събраха в църквата в ранната утрин. Традиция от 6 години е в деня на техния небесен покровител да се черкуват заедно и да ги благослови митрополит Николай. И тази година те не изневериха на тържеството.
Първи свещ пред чудотворната икона запали инж. Димитър Георгиев, стожерът на именниците, чиято е инициативата да се възкреси за нов живот манастирският комплекс „Свети Димитър" в Старинен Пловдив. Дружески се поздравиха край свещниците и покрай владишкия трон с бившия митничар Димитър Толев, артмениджъра Димитър Малашинов, колекционера Димитър Инджов, строителния предприемач Митко Горчев, бизнесмените Димитър Димитров и Димитър Джамбазов.
Точно в 9 ч. започна светата божествена литургия, която води Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. Заедно с него в олтара служи Преосвещеният Константийски епископ Антоний, който пристигна от Берлин. Богослужението украсяваха от клира ангелогласните певци от Митрополитския хор „Свети апостол Ерм". Молитвено участваха освен Димитровците, техните съпруги, семействата, много приятели, миряни и енорящи от махалата на Джамбаз тепе. В края на службата благословения курбан с риба именниците раздадоха на хората. И поменаха своя събрат Димитър Язов, който напусна земния свят преди няколко месеца.
Историята на уникалното по рода си сдружение „Свети Димитър" датира от 2003 г. Идеята се роди от инж. Георгиев с цел да се възстанови храмът и да отвори за посещения, а после и за богослужения. Защото беше заключен и недостъпен повече от 20 г. После бизнесменът и общественик покани адашите в сдружение и обедини усилията на всички. Храмът беше реставриран напълно. Само четири години по-късно с благословението на митрополит Николай храмът беше осветен. Свещеник служи ежедневно и комплексът се пълни с народ. После Димитровците ремонтираха и двете прицърковни къщи, които се подготвят да бъдат енорийски център с библиотека, иконографско ателие и място за блага дума. Така постепенно храмът се приближава до това, което е бил в миналото - манастирски комплекс, отворен всеки Божи ден за хората. А основният дарител и инициатор за възраждането на комплекса инженер Димитър Георгиев беше удостоен от владиката Николай с орден "Св. Ерм" първа степен.
Старите пловдивчани наричат храма „Свети Димитър" Руската църква, защото там са се черкували белогвардейците у нас. Църквата е уникална - единствената с мраморен иконостас и 170-годишна история. Камбанарията е дело на чешкия архитект Йосиф Шнитер.

На Негово Светейшество
+ МАКСИМ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Светейшество,

За мен е висока чест и огромна радост да Ви подаря за светъл спомен от визитата Ви в Пловдив, монографията на един от бележитите, дълголетни многопочитани храмове,носещ името на великомъченика свети Димитър. Той е единствен по българските земи със забележителния си мраморен иконостас, донесен някога от Москва, истински венец на трихълмието, стоящ най-близко до небето и Господа Исуса Христа.
Съсипван и ограбван,унищожаван и опожаряван нееднократно,той възкръсва през вековете като вдъхновен феникс на Православието.
Опазването,възстановяването и укрепването на църквата”Свети Димитър”, известен и като руската черква в Стария град, е богоугодно дело на спомоществователното едноименно сдружение. Вече 10 години неговите родолюбиви учредители и съмишленици поеха това като основна грижа, главна задача и неизменна цел. С волни лични дарения те направиха и продължават да правят епохални възстановителни и строително-ремонтни дейности за укрепването на целия църковен комплекс.
Днес едва ли има българин християнин, посетил църквата”Свети Димитър”, който да не свежда почтително и смирено глава пред блясъка на обновения до неузнаваемост и устойчиво съхранен по първообраз за следващите поколения църковен комплекс.
А ние - пловдивските Димитровци, несъмнено продължаваме нашето родолюбиво и богоугодно дело за този свещен храм, дълбоко вярвайки,ч е с Божията воля той неспирно ще дарява съгражданите ни със здраве, светла радост и духовна закрила.
От все сърце желаем и вярваме, Ваше Светейшество, че нашия небесен покровител свети Димитър ще дарува и Вас със здраве и спасение,патриаршеско благополучие и земно дълголетие.

На многоя лета !

28.Април 2012 год

С дълбоко уважение:
инж.Димитър Георгиев
Председател на Сдружение „Свети Димитър”,
Почетен консул на Украйна в Пловдив

Его Святейшеству
+ КИРИЛЛУ
ПАТРИАРХУ МОСКОВСКОМУ И ВСЕЯ РУСИ

Ваше Святейшество,

Для меня является высокой честью и огромной радостью подарить Вам на светлую память о Вашем визите в Пловдив монографию одного из известных, долголетних Преподобных храмов, названных именем святого великомученика Димитрия. Он является единственным на болгарской земле, который обладает прекрасным мраморным иконостасом, принесенным когда-то из Москвы, настоящим венцом Трихолмия, расположенный ближе всего к небесам и Господу Иисусу Христу.
Уничтожен и разграблен, разрушен и сожжен несколько раз, он воскрешается на протяжении веков как вдохновенный феникс Православия.
Сохранение, восстановление и укрепление церкви "Святой Димитр", также известной как русская церковь в Старом городе, является богоугодным делом одноименной спонсорской ассоциации. Уже 10 лет его основатели-патриоты и последователи приняли это как основную заботу, главную задачу и неотъемлемую цель. С добровольными личными дарениями они сделали и продолжают делать эпохальные восстановительные и строительно-ремонтные работы для укрепления всего церковного комплекса.
Сегодня вряд ли найдется болгарин христианин, который посетив церковь "Святой Димитр", не преклоняет почтительно и смиренно голову перед блеском обновленного до неузнаваемости и сохраненного по первообразу для будущих поколений церковного комплекса.
А мы - пловдивские Димитровцы, бесспорно продолжаем наши патриотические и праведные дела для этого святого храма и глубоко веруем, что с Божией волей он непрерывно будет одаривать наших сограждан здоровьем, светлой радостью и духовной защитой.
От всей души желаем и верим, Ваше Святейшество, что наш небесный покровитель святой Димитр принесет и Вам - здесь, на болгарской земле, здоровье и спасение, благополучие и земное патриархальное долголетие.

Многая лета!

28 апреля 2012 г.

С глубоким уважением:
инж. Димитр Георгиев
председатель ассоциации "Святой Димитр",
почетный консул Украины в Пловдиве
   
  Сайтът се поддържа от КредоСис ООД