Home Page Image
АКТУАЛЕН СЪСТАВ НА СДРУЖЕНИЕТО >
информация за членовете на сдружението.
 


Сдружение "Св. Димитър"


На 19 октомври 2003 година, седмица преди Димитровден, празникът на Великомъченик Св. Димитър Солунски, в Пловдив се учредява Спомоществователно сдружение “Св. Димитър”. С решение №1 на Пловдивския окръжен съд от 5 януари 2004 година излиза регистрацията му като неправителствена организация с обществено полезна дейност. Негови учредители са 25 съименници пловдивчани, носещи достойно името Димитър, изтъкнати представители на различни професионални среди и интелектуалци.
За председател на Сдружението е избран инж. Димитър Георгиев, собственик на “Роза Импекс”.
Основната цел, която си поставя Сдружението е да ремонтира и възстанови източно православния храм-паметник “Св. Великомъченик Димитър” в Старинен Пловдив, както и цялостния манастирски комплекс. Тази инициатива Сдружението предприема самостоятелно, с благословията на Пловдивската митрополия, и съвместно с партньори от страната и чужбина, привличайки инвестиции за осъществяването й.
Поради липса на средства за възстановяване и за свещеници по това време храмът е отворен и в него се служи само един ден от седмицата – в сряда, и на храмовия празник. Идеята на членовете на сдружението е храмът да отваря врати ежедневно и в него да се служи активно според църковния християнски канон, както подобава на един от най-големите и най-стари пловдивски храмове.
От регистрирането си през януари 2004 до Димитровден на 2006 година в касата на Сдружение “Св. Димитър” са постъпили приходи в размер на 47944 лева.
Само от членски внос са събрани 10740 лева.
Най-големи са постъпленията от благотворителни търгове с произведения на изобразителното изкуство. От проведените два търга през 2004 и 2005г., организирани от известния пловдивски колекционер Димитър Инджов, събраните средства възлизат на 29685 лева. Голяма част от произведенията са закупени от членове на сдружението: Димитър Георгиев е купил картини за 4410 лева; Димитър Инджов за 4420 лева; Димитър Бичев за 1600 лева и др. Продадени са творби на Димитър Казаков – Нерон, Светлин Русев, Васил Стоев, Станимир Видев, Матей Матеев, Радул Шишков, Недко Итинов, Ангел Пачаманов, Атанас Янаров, Моника Роменска, Георги Симов, Петър Беляшки, Илиян Савков, Валери Стобски, Албена Михайлова и др.
Сдружението дарява и голяма икона с образа на Великомъченик Св. Димитър, чийто автор е Ваня Христева. Няколко дни преди Коледа на 2005 г. отец Апостол Марудов извършва освещаване на иконата в присъствието на членовете на Сдружението.
По инициатива на секретаря на сдружението Димитър Малашинов се организира благотворително представление на театралния спектакъл “Топлината през ноември” от Яна Добрева, постановка на Народен театър “Иван Вазов” - София, от което в касата влизат 1410 лева.
Направените парични дарения са на стойност 9320 лева.
Най-голямото фирмено дарение е от “Роза Импекс”, собственост на инж. Димитър Георгиев – 2000 лв; Земеделски колеж – Пловдив с ректор Димитър К. Димитров дарява 300 лева. Фирма “Агрима” с ген. представител Димитър Солаков е дарила 100 лева.
Лични дарения са направили:

 • Димитър Джамбазов – 2700 лева;
 • Димитър Л. Русев – 2000 лева;
 • Димитър Инджов – 500 лева;
 • Димитър К. Димитров – 500 лева;
 • Димитър Солаков – 400 лева;
 • Димитър Балабанов – 300 лева
 • Димитър Бекриев – 300 лева;
 • Димитър Солаков – 300 лева;
 • Димитър Толев – 160 лева.

До Димитровден на 2006г. са извършени следните строително-възстановителни работи по храма и манастирския комплекс:

 • Подмяна по първообраз /съгласувано с НИПК/ на трите основни входни врати на църковната обител;
 • Възстановяване по първообраз и укрепване на ограден зид и дворното пространство на църквата. Ремонт на плочника;
 • Ремонт и обновяване на камбанарията. Подмяна на дървената конструкция. Обшивка на покрива с дълготрайна медна ламарина;
 • Санитарни дейности и цялостно почистване на дворното пространство;
 • Реставрация на стенописа на портика;
 • Ремонт и подмяна на ел. инсталацията;
 • Частични вътрешни строително-реставрационни работи.


Отчетените разходи за изброените по-горе дейности са около 37000 лева. През септември 2006 година ръководството на Сдружението се обръща към министъра на културата проф. Стефан Данаилов за съдействие НИПК – София да изпрати екип от специалисти, които да дадат компетентни указания за по-нататъшните външни и вътрешни строително-реставрационни дейности на храма като паметник на културата.
Предстои още ремонт на покрива, укрепване и изкърпване на рушащите се външни стени на храма, ремонт и възстановяване на пристройките от цялостния манастирски комплекс, озеленяване. На 19 януари 2008 година Сдружението, съвместно с Пловдивската митрополия, предвижда тържествено честване на 170 годишнината от освещаването на храма.


 
   
Сайтът се хоства от КредоСис ООД   и поддържа от инж. Слави Глухов